El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu GuestXR, que ha llançat una convocatòria per a aplicacions i projectes innovadors que integrin noves tecnologies de realitat estesa, principalment eines de realitat virtual i augmentada, enfocades a abordar reptes de caràcter social.

Mitjançant la crida, persones i entitats d’arreu d’Europa poden proposar aplicacions que contribueixin a fomentar l’educació, a reduir conflictes entre grups socials, a facilitar la psicoteràpia, a millorar les experiències culturals i a reduir desigualtats, entre altres situacions de caràcter social, mitjançant les tecnologies de realitat virtual i augmentada desenvolupades en el marc del projecte GuestXR.

En aquesta línia, el projecte ha creat un entorn social virtual immersiu, que “integra un agent d’aprenentatge automàtic dissenyat per desbloquejar les interaccions entre els participants i minimitzar els conflictes”, detalla el cap de la Línia d’Àudio de la Unitat de Tecnologies Audiovisuals d’Eurecat, Umut Sayin.

El projecte engloba la intel·ligència artificial, juntament amb la investigació en neurociència i psicologia social per augmentar l’harmonia i millorar l’experiència dels participants en espais compartits de realitat augmentada o virtual. “Pretenem provar aplicacions que promoguin el progrés cap a una societat més sostenible, justa i equitativa, basada en el nostre sistema interactiu de realitat estesa multisensorial”, explica el líder científic i investigador de GuestXR, Mel Slater, codirector de l’Event Lab de la Universitat de Barcelona.

La convocatòria per a la recepció de sol·licituds està oberta i s’allargarà fins al 30 de setembre de 2023. L’aplicació o el projecte seleccionat en el marc de l’open call “tindrà accés gratuït a noves tecnologies de realitat virtual i augmentada i rebrà suport tècnic, formació i visibilitat a través dels canals del projecte per al desenvolupament d’un cas d’ús amb impacte social”, explica la coordinadora del projecte GuestXR, Simona Neri, project manager a Eurecat.

El consorci GuestXR està coordinat pel centre tecnològic Eurecat juntament amb la Universitat de Barcelona i està format per vuit organitzacions de sis països amb un equip multidisciplinari amb formació en realitat estesa, aprenentatge automàtic, intel·ligència artificial, psicologia social, neurociència, integració multisensorial, ètica de la recerca i transferència de tecnologia.

Juntament amb Eurecat, participen en el projecte quatre universitats (la Universitat de Maastricht, la Universitat de Varsòvia, la Universitat de Barcelona i la Universitat Reichman), un institut de recerca (Inria) i dues empreses (Virtual Bodyworks i g.tec medical engineering GMBH).