Workshop

Fabricació Avançada & IoT

21 de novembre 2023 | de 09.00 a 14.00 h
Jornada presencial en el Disseny Hub Barcelona (
C/ Irena Sendler, 1, 08018 Barcelona) 

Organitza:

      

Col·labora:

Amb el suport de:

Les sinergies entre la fabricació avançada i la IoT han fet possible la creació d’una nova generació d’objectes 4.0. Aquesta revolució redefineix la manera com interactuen les màquines, els objectes i les persones entre si, permetent la recopilació, interpretació i presa de decisions de manera preventiva. Aquest avenç té un impacte notablement positiu en l’eficiència i la millora, tant en els processos industrials com en la promoció de la salut, mitjançant la impressió funcional, l’electrònica impresa, els smart objects i els wearables.

OBJECTIUS DE LA JORNADA:

> Conèixer com els wearables i objectes intel·ligents poden resoldre necessitats de mercat que avui dia no acaben d’estar resoltes.

> Conèixer com aquests objectes i gadgets poden connectar-se al món digital mitjançant IoT i explorar noves oportunitats de mercat.

> Conèixer com les mètriques i el monitoratge poden millorar la nostra salut o rendiment.

> Conèixer els DIHs de Catalunya i de Navarra i promoure possibles projectes d’innovació en el marc de la convocatòria PADIH de DIH4CAT i IRIS.

(*) Workshop amb places limitades.

L’idioma vehicular del seminari serà el castellà.

A QUI S’ADREÇA:

  • Responsables d’Innovació, responsables de projectes i responsables de producte.
  • Directors de projectes.
  • Dissenyadors.
  • Enginyers electrònics o de telecomunicacions.

 

ÀMBITS D’APLICACIÓ:

PROGRAMA

9.00 h

Registre d’assistents

09.30 h

Benvinguda
Antecedents, cadena de valor i estat de l’art de la Impressió Funcional

Susana Barasoain, Cluster Manager a Functional Print

Cristina Casellas, responsable de Transferència de Tecnologia a Eurecat

09.45 h

Presentació DIH4CAT i models de finançament

David Marco, coordinador de l’Oficina Tècnica del DIH4CAT i expert en l’àmbit de materials

10.00 h

Presentació IRIS EDIH

Andrea Urrecho, Digital Innovation manager ADItech. Coordinadora IRIS EDIH
Ingrid Montiel, Project Technician en Aditech

10.15 h

Taula rodona: Reptes de l’electrònica i la IoT enfront de les tecnologies d’Impressió Funcional

Eloi Ramón, PhD, líder del grup de Microelectrònica orgànica de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB_CNM)
Peio Lopez-Iturri, PhD,
Electromagnetisme aplicat i sistemes de comunicació sense fil, Institut de Smart Cities, Universidad Pública de Navarra
Francisco Fourcade, Electronics Technology Standards Manager a IPC
Jessica Fernández, PhD,
Teacher & Scientific Research. Director of the Master program in Industrial Design Enginreering, and Research lab responsible Engineering for Health & IRIS-CC at Elisava

10.45 h

Presentació de tots els assistents (Fast Pitching)

11.00 h

Pausa cafè Networking

11.30 h

Casos del sector amb impacte comercial o industrial

  • Biomarcadors digitals en el sector de l’esport mitjançant la mesura de paràmetres en suor
    Jaime Punter-Villagrasa, PhD. Chief Technical Officer i Quality Manager a Onalabs

  • The Smart Lollipop: el caramel intel·ligent que diagnostica malalties
    Albert Valeta, CTO i Head of Product aThe Smart Lollipop

  • Smart Habitat: Superfícies intel·ligents touchless amb IA integrada
    Igor Huarachi Berne, responsable IoT del departament tècnico de JUNG Ibérica

  • Indústria 4.0 Microelectrònica flexible​
    August Arnal, PhD, CEO a FlexiIC

12.30 h

Projectes de fabricació avançada & IoT

  • e-Skin: Pell electrònica per a sensorització del moviment
    Marc Alique, Researcher at Functional Printing & Embedded Devices Unit a Eurecat

  • ​Sensopie: Plantilles intel·ligents per a monitoratge de peu diabètic
    Joanquin Castán, Functional Printing Researcher a AIMPLAS

  • e-Textiles: Peça tèxtil per a la millora del rendiment de l@s atletes
    Rosa Rodriguez, e-Textiles research line manager at Functional Textiles Unit a Eurecat

  • IA4RFID: Intel·ligència Artificial per a RFID Chipless
    Peio Lopez-Iturri, PhD, Electromagnetisme aplicat i sistemes de comunicació sense fil, Institut de Smart Cities, Universidad Pública de Navarra

  • Smart Surfaces: Nova generació de superfícies intel·ligents per al sector automoció i altres aplicacions multisectorials
    Laia Vilar, Researcher at Functional Printing & Embedded Devices Unit a Eurecat

  • Projecte EMI: Estructures metàl·liques intel·ligents mitjançant impressió electrònica de sensors 
    Jose Antonio Marcotegui, responsable d’R+D a TAFCO

13.30 h

Networking per grups de treball: Creació de solucions innovadores

14.00 h

Tancament de la jornada. Conclusions i propers passos

Juan Antonio Ruiz, gerent de Nadetech Innovations i president del Functional Print Cluster.

PONENTS PER ORDRE D’INTERVENCIÓ

Susana Barasoain, Clúster Manager del Functional Print Cluster i de la Plataforma Tecnològica 3NEO

Susana Barasoain és llicenciada en Dret per la Universitat de Navarra i Màster in European Business per l’EAP – ESCP Business School (París – Madrid). Té àmplia experiència en Coordinació, Gestió Empresarial i Direcció de projectes.

Durant més de 7 anys va gestionar plans d’estratègia i impuls comercial de marques de calçat al Regne Unit i posteriorment va derivar a la gestió de projectes a Modacc, el Clúster de la Moda de Catalunya durant més de 8 anys.

Actualment, desenvolupa tasques de Cluster Manager al Cluster Functional Print que alhora gestiona la gerència de la Plataforma Tecnològica 3NEO, dues entitats d’àmbit estatal dedicades a la promoció i el desenvolupament de les Tecnologies De La Impressió Avançada que gestionen fonamentalment 4 àrees: Electrònica Impresa, impressió biofuncional, Smart packaging i hibridació 2D/3D, sempre enfocades als mercats d’actuació principals: Automoció, Electrònica de Consum, Salut, Energia i Agroalimentació.

Cristina Casellas, responsable de Transferècia Tecnològica de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices, Eurecat

Cristina Casellas és enginyera tècnica química especialitzada en desenvolupament de materials, processos i productes per l’Escola d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB) adscrita a la UPC. Màster en Societat de la Informació i del Coneixement (UOC) i Postgrau en Gestió Estratègica i Empresarial (UPF). Té més de 8 anys d’experiència a la indústria química.

Ha treballat com a Investigadora i com a Project Manager en l’àmbit de l’electrònica impresa i impressió funcional i com a Product Manager. Actualment desenvolupa tasques de transferència tecnològica dins de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices a Eurecat.

«Presentació del DIH4CAT: Digital Innovation Hub de Catalunya i eines i mecanismes públics de suport per a la transformació digital»

A la ponència s’explicarà en què consisteix el Digital Innovation Hub de Catalunya-DIH4CAT, quins són els àmbits tecnològics digitals avançats que el conformen, la tipologia de serveis que s’ofereixen des del DIH4CAT i algunes de les eines i mecanismes públics de suport que té l’empresa per a la transformació digital.

David Marco, coordinador de l’Oficina Tècnica del DIH4CAT i expert en l’àmbit de materials.

Enginyer de Materials (UPC-ETSEIB) i Llicenciat en Química (UB). Ha treballat com a investigador al laboratori de R+D+I de diferents empreses dels sectors metal·lúrgic, químic i de fabricació d’aparells sanitaris ceràmics. Des del 2008 treballa a ACCIÓ on ha desenvolupat diferents activitats a la Unitat d’Innovació empresarial. Primer com a assessor de materials a l’equip d’assessors tecnològics de la unitat d’Innovació, després com a gestor de projectes de l’equip d’R+D+I Empresarial i actualment desenvolupant les tasques de consultor sènior a l’Equip d’Indústria 4.0 de la Unitat de Disrupció i tecnologia d’ACCIÓ i de coordinador de l’oficina tècnica del DIH4CAT.

«Presentació IRIS EDIH»

IRIS EDIH és l’European Digital Innovation Hub de Navarra, seleccionat per la Unió Europea dins del Programa Europa Digital per formar part de la primera xarxa d’EDIHs. Impulsat per Govern de Navarra i coordinat per ADItech, està integrat pels actors més rellevants de l’ecosistema d’innovació de Navarra per abordar els desafiaments plantejats per la indústria i l’administració pública. IRIS EDIH ofereix més de 80 serveis i activitats, 100% finançats, com a formacions i esdeveniments especialment pensats per a empreses, pimes i el sector públic. En aquest espai, des de la coordinació del projecte, se n’explicarà el context general, els serveis i activitats que ofereix 100% finançats, així com les aliances i col·laboracions establertes fins aquest moment.

Andrea Urrecho BujoDigital Innovation Manager, ADItech.

Llicenciada en Bioquímica per la Universitat de Navarra, compta amb un Màster en Tecnologia i Control d’aliments per CESIF, un Programa Superior de Big Data i Business Analytics per Deusto Business School, així com dos certificats internacionals en Intel·ligència Competitiva per ICI (Institute for Competitive Intelligence). Compte amb més de 15 anys d’experiència, exercint tasques de vigilància tecnològica i intel·ligència estratègica, així com desenvolupant i gestionant projectes de R+D+i en l’àmbit regional, nacional i europeu. En els darrers anys ha estat enfocada a oferir serveis d’intel·ligència estratègica a ADItech, mitjançant l’execució d’activitats d’intel·ligència competitiva i vigilància tecnològica, aportant informació rellevant i crítica a l’usuari adequat, en el moment adequat. A més, va dissenyar i implantar l’actual plataforma de vigilància tecnològica de CNTA, ALINNOVA.

Actualment és responsable d’Innovació Digital a ADItech, coordinant, principalment, el Hub Europeu d’Innovació Digital de Navarra, IRIS, i és coordinadora del projecte europeu IRIS EDIH (2023-2025). Grant: 101083411.

Ingrid Montiel, Project Technician en Aditech

Diplomada en Ciències Empresarials per la Universitat de Barcelona, ​​porta més de 10 anys ocupant llocs estratègics i de responsabilitat, els darrers 8 ha estat vinculada a empreses tecnològiques des de les àrees de Desenvolupament de Negoci i Màrqueting, on ha pogut participar en projectes del sector TIC amb un alt grau d’especialització i innovació orientats a la transformació digital. Després del seu pas per una de les Oficines Accelera Pime de Navarra, el 2023 s’uneix al projecte d’ADItech amb l’objectiu d’ajudar les petites i mitjanes empreses a beneficiar-se d’iniciatives com els serveis d’IRIS EDIH o el Punt PIDI de CDTI.

Eloi Ramón, PhD, líder del grup de Microelectrònica orgànica de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB_CNM).

El Dr. Eloi Ramon es va graduar en Enginyeria de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el 1996, té un Màster en Enginyeria Micro- i Nanoelectrònica (UAB) i una tesis doctoral en Inkjet Printed Microelectronic Devices and Circuits per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Des de 1999 és professor associat al Departament d’Electrònica (UAB). El 2004, es va unir al Laboratori CEPHIS (UAB) i posteriorment al centre de recerca CAIAC com a investigador i responsable de projectes.

Actualment, treballa a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona IMB-CNM (CSIC) com a Investigador permanent i líder del laboratori de Printed Microelectronics (ICAS). És coautor de més de 50 publicacions en revistes, ha participat en més de 80 conferències i ha sigut investigador o líder en més de 75 projectes de recerca i transferència tecnològica.

Peio Lopez–Iturri, PhD, Electromagnetisme aplicat i sistemes de comunicació sense fil, Institut de Smart Cities, Universitat Pública de Navarra.

PEIO LOPEZ-ITURRI va rebre la llicenciatura d’Enginyeria de Telecomunicació per la Universitat Pública de Navarra el 2011. És doctor per aquesta mateixa Universitat des del 2017. El 2018 va rebre el tercer premi del Best Spanish PhD thesis in Smart Cities in CAEPIA Smart Cities CI-RTI i Sensors (ISSN 1424-8220). Ha treballat en més de 20 projectes de recerca finançats públicament o privadament. El 2019 va treballar parcialment per a Tafco Metawireless. Té més de 180 contribucions entre revistes internacionals indexades, capítols de llibre i conferències internacionals. Els seus interessos en temes de recerca estan emmarcats en l’electromagnetisme aplicat: radiopropagació, xarxes de sensors sense fil, transmissió sense fil de potència, xarxes i dispositius IoT, EMI/EMC i sistemes de comunicacions sense fil.

Francisco Fourcade, Electronics Technology Standards Manager en IPC.

Francisco Fourcade és responsable del desenvolupament de normes IPC a Europa, liderant la iniciativa IPC de normalització de la Plastrònica i donant suport a múltiples activitats a nivell internacional. Es va incorporar a IPC a principis del 2022 amb una àmplia experiència com a formador amb més de 10 anys certificant i formant enginyers i operaris en la indústria electrònica, durant els quals va col·laborar activament com a voluntari en activitats de normalització IPC. La seva passió per defensar l’excel·lència i l’eficàcia en la fabricació electrònica l’han portat a liderar nous reptes amb les tecnologies emergents com la plastrònica on el sector necessita el suport de normes per assegurar la qualitat i la fiabilitat dels seus productes.

Jessica Fernández, PhD, Teacher & Scientific Research. Director of the Master program in Industrial Design Enginreering, and Research lab responsible Engineering for Health & IRIS-CC at Elisava.

Doctora en enginyeria i Ciències dels Materials. Directora de màster, professora i investigadora a ELISAVA. La seva background de més de 25 anys d’extensa col·laboració amb empreses i orientació creativa en estudis d’enginyeria i disseny com a directora de projectes a nivell nacional i internacional, us ha permès especialitzar-vos en estratègia i metodologies de disseny per a la innovació, treballant la creativitat tecnològica des de el coneixement científic que ofereixen els materials avançats.

«Biomarcadors digitals al sector de l’esport mitjançant la mesura de paràmetres en suor»

Les mesures de paràmetres de càrrega interna al sector de l’esport són cada cop més sol·licitades, i fins ara només les mesures de biomarcadors en sang ho permeten. La introducció de dispositius de mesura continus, no invasius, remots i digitals, com OnaSport obren al sector de l’esport a nous paradigmes d’entrenament.

Jaume Punter-Villagrasa, PhD. Chief Technical Officer i Quality Manager a Onalabs.

Jaime Punter-Villagrasa es va graduar en Enginyeria Electrònica a la Universitat de Barcelona (2008) i posteriorment va completar el seu Doctorat Europeu en Enginyeria i Tecnologies Avançades (Cum Laude, 2016), a l’àrea de dispositius biomèdics portàtils, tecnologies d’atenció mèdica i laboratori un xip.

Jaime Punter ha treballat i liderat projectes conjunts de recerca, involucrant diferents institucions, centrant-se en la naturalesa multidisciplinària de la recerca i el desenvolupament biomèdic. Va ser el cap de l’equip d’enginyeria electrònica en el projecte de detecció de diabetis Tipus 2 un sol ús DADDi2 (TEC-2013-48506-C3-3-R), finançat pel Ministeri d’Economia d’Espanya (2015-2016). També va ser el cap del departament d’R+D d’Infantium S.L., treballant en el projecte de dispositius de cura emocional portàtils Infantium 2.0 (ProjectID: 666810), finançat pel programa Horizon2020 de la Unió Europea (2017). Posteriorment, va exercir el càrrec de Líder Tècnic de Recerca Postdoctoral a la Universitat de Galway per a l’empresa emergent Feeltect (2018) i des del 2019 és el director Tecnològic a Onalabs.
També ha estat professor associat al Màster d’Innovació i Emprenedoria en Enginyeria Biomèdica i al Grau en Enginyeria Biomèdica de la Universitat de Barcelona.

«The Smart Lollipop: el caramel intel·ligent que diagnostica malalties»

The Smart Lollipop és un dispositiu mèdic no invasiu i digital que representa un canvi de paradigma en la forma de fer els tests mèdics. A través d’un caramel intel·ligent que recull i analitza una mostra de saliva, és possible diagnosticar malalties o monitoritzar-les i digitalitzar les dades en una plataforma en línia. Creativitat, ciència i tecnologia unides per millorar l’experiència d’usuari i facilitar la detecció i la prevenció de malalties per a la medicina del segle XXI.

Albert Valeta, CTO i Head of Product a The Smart Lollipop.

Albert Valeta va estudiar Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions i posteriorment va fer un MBA en innovació. A l’inici de la seva carrera va treballar com a desenvolupador de programari i director de projectes. El 2017 va fer el salt a la corporació a Grupo Mediapro on va estar treballant al departament d’Innovació i finalment com a director de producte web3. El 2021 va entrar com a soci a The Smart Lollipop i al gener de 2023 va deixar el seu lloc a la corporació per dedicar-se a temps complet al projecte. Actualment s’encarrega del desenvolupament de producte, plataforma i industrialització a The Smart Lolliopop.

«Smart Habitat: Superfícies intel·ligents touchless amb IA»

Les noves tendències d’arquitectura interior ens porten a un context cada cop més minimalista on s’aspira que els elements funcionals, com poden ser els relacionats amb les instal·lacions elèctriques, passin cada cop més desapercebuts. Aquesta premissa i la conjuntura viscuda durant la crisi del COVID 19 i que ha donat lloc a una cultura on s’intenta evitar el contacte, va portar l’empresa JUNG a interessar-se pel desenvolupament de polsadors touchless. Una nova tecnologia que permet interactuar amb les instal·lacions elèctriques i automatitzades sense necessitat de tocar els interruptors ni els polsadors.

Igor Huarachi Berne, responsable IoT del departament tècnic de JUNG Ibérica.

Enginyer tècnic de sistemes electrònics especialitzat en automatització per la Salle Campus Barcelona adscrita a la Universitat Ramon Llull. Màster Automàtica, Domòtica i Robòtica (URL) i Màster a Internet of Things (UPC). KNX Tutor. 8 anys d’experiència en automatització d’habitatges i edificis. Membre del departament tècnic de JUNG realitzant projectes de dòmotica, integracions amb plataformes de Homa Automotion i protocols IoT. Actualment responsable IoT del departament tècnic.

«Indústria 4.0 Microelectrònica flexible»

En un món cada vegada més interconnectat, la microelectrònica flexible apareix com una solució per a la sonorització d’elements. En aquest context, explorarem les innovacions i desenvolupaments que estan transformant la manera com concebem, dissenyem i fabriquem dispositius electrònics.

August Arnal, PhD, CEO a FlexiIC

El Dr. August Arnal Rus ha participat en més de 11 projectes de recerca centrats en l’electrònica orgànica, el Dr. August ha tingut un paper fonamental en la creació d’eines, kits de disseny (PDK) i dissenys per a circuits basats en electrònica orgànica. Actualment lidera FlexiIC, empresa pionera en el disseny de circuits integrats orgànics.

«e-Skin: Pell electrònica per a sensorització del moviment»

Els dispositius flexibles integrats a la pell requereixen de conformabilitat, elasticitat i alta transmissió de la humitat per a una major comoditat dels usuaris. La integració de làmines piezoelèctriques amb substrats flexibles mostra un gran potencial per a la monitorització remota, però els elèctrodes i la capa activa solen no ser estirables. Aquest treball descriu un dispositiu piezoelèctric flexible i completament imprès sobre poliuretà termoplàstic, utilitzant-lo com a sensor de moviment, desenvolupant un prototip de pell electrònica amb 15 dispositius piezoelèctrics impresos integrada sobre el cos per al monitoratge en temps real.

Marc Alique, PhD., Researcher at Functional Printing & Embedded Devices Unit a Eurecat.

Dr. Marc Alique Garcia és Investigador avançat del grup de Sensors i Actuadors Impresos de la Unitat d’Impressió Funcional d’Eurecat. Va obtenir el Grau de Química el 2018 i el Màster en investigació el 2019 a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va rebre el Doctorat en Enginyeria Electrònica i de Telecomunicacions el 2022 amb menció Cum Laude. Actualment, el seu treball es basa en el disseny, desenvolupament i caracterització de dispositius electroactius, combinant l’estudi de dispositius electroquímics i piezoelèctrics comprantment impresos aplicats sobre substrats flexibles, integrant aquesta tecnologia en sistemes Lab–on-Chip.

«Sensopie: Plantilles intel·ligents per a monitorització de peu diabètic»

La diabetis és una malaltia crònica que afecta globalment 422 milions d’adults i s’espera que arribi a afectar 334 milions de persones per al 2030, segons l’Organització Mundial de la Salut.

El peu és una de les parts més afectades. Una úlcera dreta és l’inici de més del 85% de les amputacions en pacients diabètics. Per tant, la prevenció de les úlceres del peu és molt important i ha estat reconeguda com una prioritat pel Grup Internacional de Treball sobre el Peu Diabètic (IWGDF).

El projecte SENSOPIE ha desenvolupat una plantilla intel·ligent basada en electrònica flexible sobre materials elastomèrics que combinada amb un mòdul comunicació de dades sense fil permet la monitorització i diagnòstic primerenc del peu diabètic.

Joaquin Castan, investigador de la cèl·lula d’enginyeria d’AIMPLAS.

Joaquin Castan és enginyer per la Universitat de Saragossa a Espanya. Sempre vinculat a l’R+D compta amb una llarga experiència de més de 10 anys desenvolupant i executant projectes d’ R+D a l’àmbit de l’electrònica impresa. Ha format part de grups de recerca multidisciplinars a centres d’Aragó i Navarra. Actualment a la cèl·lula d’enginyeria a AIMPLAS, entre les seves responsabilitats, destaquen la gestió de projectes a més de la investigació i desenvolupament de noves formulacions per a l’electrònica impresa i de dispositius electrònics impresos impulsant especialment la línia de sensors i la seva integració en producte.

«​e-Textils: Peça tèxtil per a la millora del rendiment de l@s atletes»

Mitjançant el desenvolupament d’un nou eTextils (tecnologia portàtil sense fils) podem recopilar informació objectiva sobre els patrons de moviment i patrons de coordinació muscular de l@s atletes facilitant la pràctica d’una tècnica adequada, la prevenció de lesions i el rendiment òptim.

Rosa Rodriguez, e-Textils research line manager at Functional Textiles Unit a Eurecat.

Rosa Rodríguez formada en Disseny de Moda i Disseny Tèxtil és investigadora i líder de l’àrea d’e-Textils a la Unitat de Teixits Funcionals d’Eurecat. Té una àmplia experiència en disseny tèxtil experimental i en el desenvolupament de tèxtils avançats i interactius per a diversos camps d’aplicació com la salut, rehabilitació motriu i cognitiva, esports, jocs i entreteniment i disseny d’interiors.

«​IA4RFID: Intel·ligència Artificial per a RFID Chipless»

El projecte persegueix investigar en processos d’Intel·ligència Artificial i Robòtica per aconseguir una automatització completa en el procés de fabricació i operació de RFID Chipless mitjançant tecnologies d’impressió funcional electrònica.

Peio Lopez–Iturri, PhD, Electromagnetisme aplicat i sistemes de comunicació sense fil, Institut de Smart Cities, Universitat Pública de Navarra.

PEIO LOPEZ-ITURRI va rebre la llicenciatura d’Enginyeria de Telecomunicació per la Universitat Pública de Navarra el 2011. És doctor per aquesta mateixa Universitat des del 2017. El 2018 va rebre el tercer premi del Best Spanish PhD thesis in Smart Cities in CAEPIA Smart Cities CI-RTI i Sensors (ISSN 1424-8220). Ha treballat en més de 20 projectes de recerca finançats públicament o privadament. El 2019 va treballar parcialment per a Tafco Metawireless. Té més de 180 contribucions entre revistes internacionals indexades, capítols de llibre i conferències internacionals. Els seus interessos en temes de recerca estan emmarcats en l’electromagnetisme aplicat: radiopropagació, xarxes de sensors sense fil, transmissió sense fil de potència, xarxes i dispositius IoT, EMI/EMC i sistemes de comunicacions sense fil.

«Smart Surfaces: Nova generació de superfícies intel·ligents per al sector automoció i altres aplicacions multisectorials»

La Plastrònica, una tecnologia emergent, fusiona l’electrònica amb materials plàstics, per crear productes d’alt valor amb noves funcionalitats i prestacions a múltiples sectors, com l’automoció, l’aviació, el ferrocarril i l’electrònica de consum. Aquests innovadors productes busquen proporcionar beneficis significatius i especificacions millorades a les seves respectives àrees.

Laia Vilar, Researcher at Functional Printing & Embedded Devices Unit a Eurecat.

Laia Vilar Abril llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat Autònoma de Barcelona amb postgrau en Tecnologia de Termoplàstics. Especialitzada en el tractament de superfícies per proporcionar objectes inerts amb caràcter intel·ligent que reaccionin davant d’un estímul extern. Investigadora sènior en diferents tècniques d’electrònica impresa com inkjet i serigrafia, per al desenvolupament de sistemes electroluminescents, OPV i sensors. Des del 2018 està involucrada en el desenvolupament d’un nou concepte de peces de sistemes Plastrònica lligats a l’Electrònica In-Mold.

«Projecte EMI: Estructures metàl·liques intel·ligents mitjançant impressió electrònica de sensors»

Les estructures metàl·liques són elements destinats a suportar grans esforços utilitzats àmpliament al sector industrial o altres sectors com la construcció. És habitual que qualsevol projecte d’enginyeria inclogui aquest tipus d’elements per estabilitat, resistència i rigidesa. Tot i això, no estan exemptes de patir deformació o deteriorament que comporta un elevat risc de falla, podent ocasionar greus accidents. La presència d’esquerdes, risc de corrosió, fatiga, abrasió i sobrecàrregues són sovint els danys principals en aquest tipus d’estructures, que solen estar exposades a la intempèrie, per la qual cosa pateixen els efectes provocats per la meteorologia; sigui pluja, neu, vent o canvis bruscs de temperatura. Per tot això, aquest projecte tracta de fer una investigació industrial que possibiliti adquirir coneixement sobre la utilització de sensors mitjançant impressió electrònica que permeti monitoritzar l’estat de les estructures metàl·liques.

Jose Antonio Marcotegui, PhD, responsable d’R+D a TAFCO.

El 1993 va acabar els estudis d’Enginyeria de telecomunicació a la Universitat Politècnica de Catalunya. El 2017 va obtenir el títol de Doctor dins del programa Tecnologies de les Comunicacions a la Universitat Pública de Navarra. La seva carrera professional la va començar el 1993 a l’empresa Sistemes Navarra S.A. com a enginyer de projectes. El 1996 va crear l’empresa Conatel S.L. i va ser contractat com a professor associat a la Universitat Pública de Navarra. Va romandre com a professor associat fins a l’any 2009. El 2009 va fundar l’empresa Tafco Metawireless S.L. amb el catedràtic Mario Sorolla Ayza i el professor Francisco Falcone. Actualment, continua treballant a Tafco Metawireless S.L. i és el responsable d’R+D de l’empresa. Compte amb una experiència de 20 anys treballant en projectes d’R+D.

LLOC DE CELEBRACIÓ