Webinar tecnològic

ECOINNOVACIÓ:
Innovar creant productes sostenibles

17 de març 2022 | de 9:30 a 12:15 h
On line 

Organitza:

Amb el suport de:

Col·laboren:

OBJECTIU DEL WEBINAR:

Conèixer com abordar el puzle de dissenyar productes més sostenibles per a una economia circular i descarbonitzada.

Davant el creixent auge de la demanda de productes i serveis més sostenibles per part del consumidor i la societat, les empreses hauran d’incloure criteris mediambientals en les polítiques d’innovació, arribant a formar part dels valors i la identitat de marca.

Durant aquest webinar repassarem algunes tecnologies, materials i processos que ens ajudaran a repensar la manera com concebem els productes a les nostres empreses, amb l’objectiu de contribuir a una societat més sostenible.

>> En finalitzar la jornada s’enviarà als assistents un link per concertar SLOTS DE REUNIONS de 15 minuts amb tècnics-investigadors d’Eurecat per comentar possibles reptes d’innovació.

A QUI S’ADREÇA:

Aquest webinar és d’interès per a CEOs i responsables de sostenibilitat, innovació, R+D, disseny i operacions d’empreses o startups amb producte propi, interessats/des en  millorar la sostenibilitat dels productes que comercialitzen.

ÀMBITS D’APLICACIÓ:

PROGRAMA DEL WEBINAR

9:30h

Introducció del webinar

José Antonio Gago, responsable de Mercat dels Serveis Innovació de Producte a Eurecat
Carles Miranda, manager d’Indústria 4.0 i Economia Circular a ACCIÓ

Introducció del webinar, visió d’ACCIÓ sobre la rellevància de l’economia circular i la presentació de les capacitats d’Eurecat per ajudar les empreses a accelerar la innovació, des del concepte a la industrialització.

BLOC 1 / CREAR PRODUCTES PER A UNA ECONOMIA CIRCULAR

9:45h

Crear i desenvolupar productes sostenibles

Irene Ràfols, directora de la Unitat d’Innovació de Producte a Eurecat

Presentarem diferents estratègies per millorar la sostenibilitat i la circularitat dels productes durant les seves fases de disseny i desenvolupament, amb exemples de productes innovadors en què hem participat.

10:00h

L’era de les microbiofibres en el sector tèxtil

Francesc Mañosa, investigador de la Unitat Smart Textiles a Eurecat

La microbiologia entra a formar part del grup de proveïdors de la indústria tèxtil i es postula com una opció de futur per contribuir a la reducció de l’impacte ambiental d’aquest sector.

10:15h

Cas: Empresa FLICK HOCKEY

Jordi Carrera, fundador de Flick Hockey

L’empresa Flick Hockey ens explicarà com han aconseguit crear un model de negoci basat en l’economia circular per crear una col·lecció de roba sostenible.

 

10:30h

Quantificar per qualificar. Assegurant els passos cap a la descarbonització

Jose Jorge Espí, responsable de Línia en la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental a Eurecat

L’objectiu és clar: crear productes amb un alt valor afegit i afrontar els reptes derivats de la descarbonització. Sobre això, l’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) es presenta com l’eina més prestigiosa per abordar aquest camí apassionant.

BLOC 2 / TECNOLOGIES, MATERIALS I PROCESSOS PER A UNA INNOVACIÓ SOSTENIBLE

10:45h

Reciclat, valorització i transformació sostenible del plàstic i composites

Mª Eugenia Rodríguez, directora de la Unitat de Composites a Eurecat

La lleugeresa i les infinites propietats dels plàstics i composites els converteixen en materials de present i de futur per a la majoria dels sectors. Malgrat això, el seu reciclat, valorització i fabricació sostenible són els majors reptes actuals en un model d’economia circular.

11:00h

Selecció d’aliatges metàl·lics amb criteris d’ecodisseny

Sylvia Cruz, investigadora de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics a Eurecat

Donat l’alt risc de subministrament dels Critical Raw Materials (CRMs), s’han de prendre “accions mitigadores” en els processos de disseny en els que intervenen els CRMs, incloent-hi el concepte de criticitat que té en compte l’eina informàtica que es presenta.

11:15h

Ús de plasma per separar materials

Alberto Ruíz, responsable de Línia Microones i Plasma a Unitat Advanced Manufacturing a Eurecat

El plasma, com a quart estat de la matèria, té propietats que podem aplicar per a “circularitzar i valoritzar” residus, transformant-los per utilitzar-los com a energia o com a matèria primera.

11:30h

La sostenibilitat de les bateries

Alberto Gómez, promotor Tecnològic de BATTECH  (Unitat conjunta R+D+I en bateries d’Eurecat i l’IREC)

Acords com el de París són una de les causes del creixement del mercat de bateries en àmbits com ara transport, energia en combinació amb renovables i productes històricament energitzats per cable. En aquest context emergeix un desafiament que tornarà a trontollar les bases d’aquests mateixos acords: la sostenibilitat de les bateries. Estem preparats?

11:45h

Robòtica i economia circular

Daniel Serrano, director de la Unitat de Robòtica a Eurecat

La robòtica ofereix solucions per a una fabricació industrial més sostenible, una millor recuperació de residus d’alt valor, una reducció d’emissions en el transport i el lliurament d’última milla, i una de multitud d’exemples i casos d’èxit rellevants que s’explicaran en aquesta sessió.

BLOC 3 / AJUTS A LA INNOVACIÓ SOSTENIBLE

12:00h

ProACCIÓ Green: innovació empresarial per combatre el canvi climàtic

Carles Miranda, manager d’Indústria 4.0 i Economia Circular a ACCIÓ

El nou Programa d’ajuts i serveis ProACCIÓ Green per a l’ecoinnovació, amb 30 M€ d’ajuts directes a empreses per implementar tecnologies que facin front a l’emergència climàtica i avançar cap a la circularitat.

12:15h

Finalització del webinar