La seu d’Eurecat a Barcelona va acollir dia 20 de setembre, amb motiu de la inauguració de les noves instal·lacions al 22@, diferents presentacions amb exemples de la innovació del centre tecnològic per als sectors de l’automoció, amb Nissan; la salut, amb HIPRA; la cultura, la comunicació i el turisme, amb Advanced Leisure Services, ALS; la robòtica i l’automatització, amb FCC; i l’alimentació, amb l’empresa Andrés Pintaluba.

La presentació dedicada a l’automoció va comptar amb la presència del General Manager d’enginyeria de nous models de Nissan Europa, Sergio Alcaraz, que va destacar que Nissan treballa per “redefinir el futur del sector de l’automoció” i vol fer-ho potenciant la seva “capacitat d’imaginar, crear i estar sempre a la recerca de la millora continua en els processos productius”.

Eurecat com a Centre Tecnològic de Catalunya “és un important col·laborador que ha mostrat a Nissan la seva experiència innovadora, de la que esperem que sorgeixen una sèrie de col·laboracions estratègiques que maximitzaran les oportunitats de innovació que tenim a la nostra planta de Barcelona”, va ressaltar Sergio Alcaraz.

“La innovació és clau a HIPRA i està present en totes les àrees de l’empresa. Tanmateix, ens cal recerca bàsica i puntera que desenvolupem conjuntament amb universitats catalanes i centres de recerca i tecnològics d’arreu del món”, va assenyalar la directora d’R+D i Registres de Laboratoris d’HIPRA, Èlia Torroella, a la seva presentació, dedicada a la salut. En aquest sentit, va remarcar que Eurecat aporta a HIPRA “entre altres coses, coneixements en àrees com l’electrònica, software, sensors, i mecànica de fluids que no tenim integrades, des d’un punt de vista pragmàtic i enfocat a la sortida d’un nou producte al mercat”.

El director general de Pintaluba, Andreu Pintaluba, va estar present a la presentació dedicada a l’alimentació i va destacar la col·laboració amb Eurecat “en diferents projectes de validació de nous ingredients i productes per a nutrició animal i humana, el que comporta una col·laboració estreta entre la meva empresa i el centre tecnològic per resoldre nous reptes innovadors per al nostre sector“.

A la part sobre la comunicació i el turisme, el president d’Advanced Leisure Services (ALS), Ángel Díaz, va subratllar la feina conjunta amb Eurecat “en la creació d’espais visitables innovadors, com el Mobile World Center, en la generació de continguts dirigits a posar en valor el patrimoni català, en el Visitor Center del Palau Moja a La Rambla de Barcelona i, en aquests moments, en la creació de l’Estratègia de Màrqueting Turístic de la Destinació Barcelona”.

També hi va haver un espai centrat en les infraestructures, on el director de la Delegació de Medi Ambient de Barcelona i Balears de FCC, Francesc Xavier Grau Alafont, es va referir a la col·laboració amb Eurecat en el desenvolupament del projecte ARSI, que aplica drons a la inspecció del clavegueram. “La unió d’experiències i capacitats d’organitzacions tan diferents per arribar a la creació d’ARSI ha estat un exemple d’èxit que amb tota seguretat repetirem en el futur”, va dir.

Innovació en cultura, comunicació i turisme: Big Data pel turisme i nous formats d’àudio 3D

La presentació dedicada a la cultura i el turisme va incloure un exemple d’aplicació de Big Data i de solucions d’Internet de les Coses a l’anàlisi dels fluxos turístics al voltant de la Sagrada Família, de manera que és possible conèixer les dinàmiques de mobilitat dels visitants, com impacta la seva presència en l’entorn i l’ús que fan del transport públic per desplaçar-se, entre altres aspectes.

També es va mostrar el funcionament del sistema d’àudio 3D immersiu del projecte BINCI, finançat per la Unió Europea en el marc del programa Horitzó 2020, el qual ofereix una solució integrada de software i hardware per facilitar la producció, post-producció i distribució de contingut d’àudio binaural o àudio 3D per permetre a dissenyadors de so, productors i artistes crear continguts en àudio 3D per el sector de la música, la realitat virtual i el cinema.

Innovació empresarial en Infraestructures: drons per inspeccionar clavegueres

Els drons per inspeccionar les clavegueres de Barcelona van ser els protagonistes de la presentació centrada en infraestructures. En aquest cas, la companyia FCC i Eurecat participen, junt a les empreses Simtech Design i IBAK, en el projecte europeu ARSI, que ha dissenyat, creat i provat un dron per examinar la xarxa de clavegueram.

El consorci ha provat amb èxit un vehicle micro aeri (MAV), multirotor i equipat amb sensors de navegació, que és capaç de reduir els riscos laborals associats a aquesta activitat i retallar les despeses de manteniment, mitjançant inspeccions més precises i ràpides. A més, l’aparell també pot arribar on els vehicles terrestres no ho fan, ja que l’acumulació de residus i d’aigües pluvials ho impedeix.

Recerca aplicada en automoció: robòtica col·laborativa

La part dedicada a automoció va incloure des de exemples de robòtica col·laborativa per a la indústria i l’aplicabilitat d’exoesquelets en processos de fabricació per a la reducció del risc de lesions en operacions que requereixin un esforç físic o postures incòmodes fins a peces de composites que tenen propietats que permeten alleugerir el pes dels vehicles.

També es va mostrar el paracops Structlight, que és un exemple de desenvolupament de nous components estructurals per a automoció en matriu termoplàstica amb diferents tipologies de fibres no metàl·liques que permet la reducció del 30 per cent de pes, augment dels nivells de seguretat del vehicle i garantia de la reciclabilitat dels components.

Altres elements de l’estand van ser l’aplicabilitat d’acers avançats d’alta resistència per a aplicacions estructurals del vehicle i la validació i testeig de bateries.

Innovació empresarial en salut: monitorització remota de pacients i tèxtils 3D

A l’espai dedicat a la salut, es va poder veure un nou sistema de monitorització remota dels pacients desenvolupat per Eurecat, denominat ekenku, que permet el seguiment de les constants vitals en casos de malalts crònics complexos o de pacients que requereixen aquesta atenció, com pot ser després d’episodis aguts o abans i després d’una intervenció.

Altres elements de la presentació van ser un tèxtil 3D per a la prevenció de les úlceres per pressió en pacients enllitats desenvolupat pel Consorci Sanitari del Maresme i Eurecat i iCardio, l’electrocardiògraf digital sense fils més petit del món de l’empresa especialitzada en sistemes de telemedicina TeleHealth Devices, així com dispositius innovadors de neurocirurgia cranial i espinal de l’startup d’Eurecat NEOS Surgery.

Recerca empresarial en alimentació: estudis de productes saludables

La presentació sobre l’alimentació va fer referència a un estudi, denominat CITRUS, que Eurecat ha realitzat per comprovar els efectes saludables del consum de suc de taronja natural sobre la pressió arterial, encarregat per un consorci internacional anomenat Citrus Health Claim Initiative, format per l’Estat de Florida dels Estats Units, la filial europea de l’Associació Internacional de fabricants de sucs (AIJN) i els productors més importants de cítrics i sucs de Brasil, dins de la seva estratègia científica.

També es va mostrar el resultat d’un estudi sobre l’efecte saludable d’un extracte de la pell d’avellana que ha donat peu a la patent d’una fibra antioxidant amb el nom de FIBEROX® per part de l’empresa Unió Corporació Alimentària i un prototip d’espàtula intel·ligent que mesura la salinitat dels aliments automàticament i que ha estat dissenyat en col·laboració amb Eurecat, en el marc del projecte Do CHANGE