Processos termoquímics per a la valorització de recursos forestals.
BIOFORIN és un projecte estratègic de foment de la bioeconomia regional i la resiliència climàtica mitjançant l’impuls de la recerca i el desenvolupament de noves aplicacions de valor afegit en el mercat.
BIOFORIN ajunta tota la cadena de valor, des dels propietaris forestals fins als usuaris finals, per generar un model de gestió forestal sostenible i orientat a l’ús industrial.
La iniciativa promou un impuls de l’ús de la biomassa forestal, en primera instància per a ús tèrmic, generant alhora una oportunitat per a una gestió sostenible i resilient de les masses forestals, i creant la possibilitat de generar nous bioproductes i aplicacions innovadores, per tal de crear una nova bioeconomia regional industrialitzada.
L’abandonament de l’aprofitament dels boscos mediterranis en les darreres dècades, juntament amb els impactes del canvi climàtic (sequera, plagues forestals i incendis), generen una elevada vulnerabilitat de molts d’aquests boscos i amenacen la provisió de serveis ecosistèmics de gran valor per a la població de les zones pròximes a Barcelona que, al seu torn, es veu exposada a un major risc d’incendis d’alta intensitat.
Tanmateix, és important sensibilitzar la població d’aquesta regió per poder estendre a la societat la necessitat d’avançar cap a una bioeconomia forestal que generi benestar a la població i la vinculi al seu territori.
Eurecat participa en el projecte BIOFORIN a través de la seva Unitat d’Aigua, Aire i Sòls (WAS) , centrada a estudiar el rendiment energètic i els gasos produïts de la combustió directa de biomassa forestal, així com la valorització dels productes de processos termoquímics pel tractament d’aire, sòls i aigües.
Per altra banda, la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental (WEEI) analitza la viabilitat tècnica de la digestió anaeròbia i processos termoquímics (piròlisi, gasificació…) per la valorització de la biomassa forestal.
A banda d’Eurecat, el consorci de BIOFORIN, liderat pel Clúster Bioenergia Catalunya, està format per cinc organitzacions que involucren un equip multidisciplinari des dels gestors de zones forestals (Associació de Propietaris Forestals del Montnegre-Corredor i la Federació Catalana d’Associacions Forestals, BOSCAT) fins als gestors finals de residus (Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme).
Dades generals
Projecte
BIOFORIN – Gestió bioregional dels recursos forestals per la nova bioeconomia industrial
Referència del projecte
BF085
Programa i convocatòria
Bioforin compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU
ODS relacionats